I alle år har russen vært en viktig del av mai måned med sine røde og blå bukser. Har det alltid vært slik? Når kom egentlig russefeiringen til Norge? På utkikk etter billig russelogo? Trykk her i dag!

Den første russefeiringen

Da Universitetet i Oslo ble stiftet i 1811 ble russefeiringen raskt en viktig del av studentkulturen. På denne tiden var det kun 11 studenter og fem professorer. Selve russefeiringen var knyttet til eksamen og starten på høyere utdanning. På denne tiden varte ikke feiringen mer enn 1 uke, mens i dag vil nok mange påstå at russefeiringen begynner allerede ved skolestart siste året på videregående.

Hvor kom russeluen fra?

Russeluen ble tatt i bruk for første gang i 1905 av elever ved høyskolene i Kristiania. Det mange ikke vet er at disse luene er inspirert av tyske studenter som besøkte Norge i 1904. Under dette besøket hadde de tyske avgangselevene på seg røde uniformsluer som skulle vise seg å inspirere nordmenn i tiden fremover.

Når kom blårussen?

Den røde fargen hadde i flere år representert russefeiringen men i 1916 så de første blårusseluene dagens lys. Allikevel skulle det gå mange år før man betegnet blårussen som noe eget. Det var først i 1953 da videregående med treårig økonomisk fagretning ble grunnlagt at blårussen ble et faktum. Det var økonomistudentene ved Oslo Handelsgymnasium som var Norges første blåruss.

Når ble russefeiringen for alle?

For over 100 år siden da russefeiringen først startet var den svært ulik slik vi kjenner den i dag. På den tiden var det kun de privilegerte i samfunnet som fikk gå på videregående. Det var ikke før skolereformene i 1974 at russefeiringen ble noe alle ungdommer kunne delta på.

russelogo Amundsen 2019

Premium russelogo til russen

Uansett om man var russ for 100 år siden eller i dag er det en ting russen trenger – russelogo!

Trenger din gruppe russelogo? Vi er Norges største leverandør av premium russelogo siden 2009! Vi tilbyr rask levering og du mottar første skisse 2-3 dager etter bestilling. Vi har ingen forskuddsbetaling og scorer høyt på kundeomtaler fra russen. Se mer og bestill direkte her.