Russefeiringen slik vi kjenner den i dag strekker seg tilbake til 1905 – da rødruss så dagens lys. Dette året ble de første røde russeluene brukt av avgangselever høyskolene i Kristiania – dagens Oslo.

Den originale russefargen

Den originale russefargen er rød. Denne fargen ble for første gang brukt på russeluene i 1905. Visste du at russeluene var inspirert av tyske studenter? Studentene kom på besøk til Norge i 1904 og hadde på seg røde luer som ett år senere skulle gi inspirasjon til russeluene slik vi kjenner dem. Den røde fargen skulle symbolisere russen helt frem til 1916 da en ny russefarge så dagens lys.

Russe logo basta 2019

Blårussen

I dag er det ingen tvil om at de to fargene som dominerer blant russen er blå og rød. Selv om det fremdeles er flest rødruss er det ingen tvil om at blårussen har blomstret frem de siste årene.

De første blårusseluene ble brukt av studenter ved Oslo handelsgymnasium i 1916. Blåfargen skulle representere økonomilinjen og studenter som gikk denne linjen. Ettersom flere skoler etterhvert hang seg på trenden ble de ulike fargene et symbol på hva russen studerte. Dersom man hadde rød farge gikk man allmenn eller dagens studiespesialiserende og fikk generell studiekompetanse. Blårussen fikk også generell studiekompetanse men gikk økonomilinjen.

Svartrussen

Ettersom de ulike fargene symboliserte ulike retninger innen studiene ble flere farger tatt i bruk. Svartrussen ble fargen til studenter som gikk yrkesfaglige studieretninger.

I 1995 fikk vi Grønnruss. Dette var russ som studerte landbruk og natur og som tidligere gikk under svartruss kategorien. I dag er det svært få russ som tar i bruk disse fargene.

En annen farge som vokste frem var lillaruss. Denne fargen skulle representere elever som hadde fullført formgivingslinjen på videregående. Dette er heller ikke en farge som er spesielt vanlig.

Dagens russ

Tidligere skulle fargene til russen symbolisere de ulike studieretningene. Dagens russ har ikke samme forhold til disse fargene, noe som bidrar til at mange velger farger uavhengig av studiet. Dagens russ kan for eksempel velge å være blåruss selv om de går på en skole som i mange år anses å være «rød» og altså ikke er en skole med økonomilinje. Dette grunner i at dagens russ velger farger på helt ulik bakgrunn av tidligere. I dag er det ikke uvanlig å velge farge etter hva man syntes ser best ut eller «passer gruppen best». Samtidig er det ingen tvil om at det er rødruss og blåruss som dominerer over hele landet.

Trenger din gruppe russelogo?

Vi er Norge største leverandør av premium russelogo siden 2009! Hos oss får du første skisse innen 2-3 dager. I tillegg har vi ingen forskuddsbetaling som gjør at du kan betale for logoen med en gang eller når den er ferdig – du bestemmer helt selv. I tillegg har vi knalltilbud på både logopakker og unike videologoer. Sjekk ut våre russelogoer og bestill i dag her.

Russen elsker oss! Sjekk hva russen skriver om oss og vårt arbeid her.