Har du hørt om den svenske feiringen «Studenten»? Norge er nok det eneste landet der avgangselever feirer siste skoleåret i røde og blå russedresser med russebusser, vans alt som hører til. Denne feiringen er helt særegen for Norge og skiller seg ut fra andre land. Man trenger ikke dra lenger enn til Sverige for å se at siste året på videregående feires på en helt annen måte.

Det som tilsvarer russefeiring i Norge kalles «Studenten» i Sverige. Begrepet stammer fra tiden da utdannelsen ble avsluttet med «studenteksamen». På den tiden var det vanlig at guttene i Sverige hadde på seg studentluer siste måneden før eksamen.

russelogo-running-late-2018-400x400

En nedtonet russefeiring

Russefeiringen i Norge har eskalert fra å bestå av røde luer til russebusser, lyd og lys rigger, store landstreff med verdenskjente artister, «rulling» og mye mer. På den andre siden har det som kunne blitt russefeiring i Sverige, på mange måter stoppet opp.

I Sverige foregår feiringen av avgangselever på en nedtonet måte i forhold til Norge. Det er først på selve avslutningsdagen i mai eller begynnelsen av juni at elevene feirer siste året på skolen. På denne dagen synger man «Studentsangen» og kjører til skolen eller kirken på «flak»/lasteplan, etter traktorer eller lastebiler gjennom byen. Disse kjøretøyene dekorers ofte med bjørkeris, ballonger og plakater med tekster, slagord eller klassenavn. Det er også vanlig at jentene går med hvite kjoler. De fleste har også fløyter og bilder av seg selv som barn rundt halsen i toget. Etter dette «toget» er det vanlig at selve «studentmottagningen» arrangeres i hjemmet hos den enkelte elev.

Man kan altså se visse likhetstrekk mellom de to nabolandene som studentluer og at man kjører i tog på selve avslutningsdagen. Den største forskjellen her er at norske elever kjører i toget på selve grunnlovsdagen – 17.mai, mens i Sverige har man en egen dag for selve «Studenten»/avslutningen.

Trenger din russegruppe en premium russelogo?

Vi på Russelogo.no er størst i Norge på premium russelogo siden 2009. Dette gjør oss til eksperter på å forstå hva russen trenger og ønsker. Vårt team består av bransjens beste designere på grafisk design og russelogo. Med dette som utgangspunkt er vårt mål å overgå russens forventinger. Vi strekker oss alltid lenger for å gjøre dere fornøyd. Dette resulterer i at russen gir oss topp tilbakemeldinger!

  • Få første skisse innen 2-3 dager
  • Vi har ingen forhåndsbetaling – betal når logoen er ferdig
  • Vi lager kun premium logoer til topp kvalitet
  • Vi får topp tilbakemeldinger fra russen. Les hva russen skriver om oss her.
  • Sammen skaper vi magi som blir lagt merke til og aldri glemt

Sjekk ut vårt pristilbud på russelogo.no i dag!