Når ble de røde russeluene for første gang brukt i Norge?

De første russeluene ble brukt av avgangselever ved høyskoler i Kristiania i 1905. Luene var inspirert av tyske studenter som hadde på seg røde luer da de besøkte Norge året før.

Hva skal russefeiringen symbolisere? Hva feirer vi?

Russefeiringen bygger dels på en dansk tradisjon og skal markere fullført gymnasium. En slik feiring finnes over hele verden, men den norske feiringen skiller seg ut når det gjelder både klær, tradisjoner, varighet, russetreff og mye annet.

Omtrent hvor mange russ finnes hvert år?


Hvert år er det rundt 42 000 ungdommer som er avgangselever ved de norske skolene og som får muligheten til å være russ siste året.

Hvilken farge kom først? Rødruss eller blåruss?

De første russeluene som ble brukt i dagens Oslo i 1905 hadde rød farge. De første blåruss luene kom 11 år senere i 1916.

Hva skulle den blå fargen representere?

Den blå russefargen som så dagens lys i 1916 skulle opprinnelig representere avgangselever fra service og samferdsel, men etter ønske fra elever på høyskoler i Kristiania i 1917 ble det endring i dette. Da ble det bestemt at de med allmennfag i økonomi skulle dele blåfargen med avgangselever fra service og samferdsel. De første blå russeluene kom altså i 1916, men det var først 1953 som regnes som starten på blå russeluene. Dette året ble økonomisk fagretning treårig. I senere tid har service og samferdsel fått tildelt fargen svart.

Når oppstod tradisjonen med egne russebiler?

Denne tradisjonen oppstod rundt 1950 tallet. Russ kjøpte gamle personbiler og malte dem i røde eller blå farger utstyrt med hvite rulletekster og senere reklame.

Hvorfor ble Krussen dannet (kristenrussen)?

Denne retningen innen russen ble dannet som en motreaksjon på russens til tider voldsomme fokus på sex og rus. Da ble det dannet en type russ som tok avstand fra dette og kalles i dag for avholdsruss eller kruss.

russelogo-insanity-2020-400x400

Hva menes med uttrykket «blåruss» når det brukes i politiske debatter?

Dette uttrykket blir av og til brukt i politiske debatter som betegnelse på unge politikere som beskyldes for å legge for stor vekt på økonomiske vurderinger. Ordet brukes ofte fra venstresiden i politikken mot høyresiden som anses som «den blå siden». Begrepet blir også brukt om økonomiutdannede personer som har lederskap i bedrifter og ofte kun tar økonomiske hensyn i driften av virksomheten.

Hvor kan man bestille Norges festete russelogo?

Hos Russelogo.no kan du bestille Norges feteste russelogo til tilbudspris.

Vi er størst i Norge på premium russelogo siden 2009! Dette gjør oss til eksperter på å forstå hva russen ønsker og trenger. Vi oppfyller deres ønsker og er raskest i bransjen.

  • Hos oss får du første skisse innen 2-3 dager.
  • Vi har ingen forhåndsbetaling – betal når logoen er ferdig eller med en gang.
  • Logoen er vanligvis ferdig innen 1-2 uker.
  • Vi har bransjens beste designere som oppfyller dine ønsker!
  • Russen elsker oss! Sjekk ut hva slags tilbakemeldinger russen gir oss her.